Werkwijze

Tijdens het eerste consult wordt er een anamnese (voorgeschiedenis) afgenomen door middel van een gesprek. Samen met u inventariseer ik de klachten. Ik geef een voetreflexmassage waarbij ik alle blokkades die ik tegenkom inkleur op een voetenkaart. Zowel de therapeut als de cliënt kan tijdens het masseren verschillende aspecten waarnemen aan de voeten. Naar aanleiding van deze bevindingen en uw klachtenpatroon wordt er, geheel in overleg met u, een behandelplan opgesteld.

Ik maak daarbij gebruik van 6 verschillende behandelmethodes:

  • De orgaanbehandeling, bij duidelijke orgaanklachten zoals maag/darmproblemen, longaandoeningen.
  • De lokale behandeling, bij klachten van de spieren, pezen, gewrichten en de huid.
  • De hormoonbehandeling, bij overgangsklachten, menstruatieklachten, schildklierklachten.
  • Een meridiaanbehandeling, wanneer er verschillende lichamelijke klachten zijn die zich langs het verloop van één bepaalde meridiaan(energiebaan) bevinden.
  • Een lymfedrainage bij oedeemvorming (vocht vasthouden)
  • Metamorfosemassage, toepasbaar bij psychische klachten zoals angsten, onrust, slaapproblemen, burn-out, onverwerkt trauma of rouwverwerking.

Zowel de voetreflexbehandeling als de metamorfosemassage worden vaak op geestelijk niveau ondersteund met Bach Bloesem Remedies, een zeer verfijnde natuurgeneeswijze, gemaakt van de bloesems van wilde of biologisch geteelde planten, bomen of struiken. Deze remedies bezitten een grote zuiverheid en zijn zeer krachtig in hun werking, waardoor ze een positieve invloed hebben op de emotionele gesteldheid van de mens (denk aan stress, angsten, verdriet, onzekerheid, boosheid etc.). Door het combineren van de voetreflextherapie of metamorfose massage met deze natuurlijke druppels probeer ik iedere klacht van zowel de lichamelijke als de geestelijke kant te benaderen. Beide kanten zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben daardoor grote invloed op elkaar. Wanneer je lichamelijke klachten hebt, heeft dit ook invloed op je gemoedstoestand en wanneer je geestelijk niet lekker in je vel zit, is de kans groot dat je lichamelijke klachten krijgt als bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn of slapeloosheid.

Voetreflextherapie

Een voorbeeld uit de praktijk:
Simone is een jonge vrouw van 32 jaar met PMS-klachten (Pre Menstrueel Syndroom). Haar klachten beginnen ongeveer een week voor haar menstruatie en hebben een grote invloed op haar dagelijkse leven. Het begint met veranderingen in haar stemming. Ze voelt zich down en is snel geïrriteerd, wat ze afreageert op haar zoontje en echtgenoot. Ze voelt zich in die periode heel vermoeid en heeft nergens zin in. Ook heeft ze hoofdpijn. Meestal rechts bovenop haar hoofd. De menstruatie is zeer onregelmatig en gaat gepaard met hinderlijke buikkrampen.

Tijdens de eerste voetreflexmassage blijkt dat verschillende hormoonklieren onder de voeten erg gevoelig zijn, zoals de epifyse, hypofyse, bijnieren en eierstokken. Er wordt een behandelplan gemaakt, waarbij de volgende plekken worden gemasseerd:

  • alle hormoonklieren (daar ze elkaar beïnvloeden)
  • de galblaas (omdat de galblaasmeridiaan/energiebaan over het hoofd loopt)
  • de nieren (ter stimulatie van de afvoer van de extra afvalstoffen die bij de massage vrijkomen)

Verder krijgt Simone Bach Bloesem Remedies mee die haar sombere stemming en prikkelbaarheid tegen zullen gaan, zodat ze zich geestelijk weer wat stabieler gaat voelen. Na de eerste behandeling blijken de klachten verergerd. Dit komt vaker voor en geeft aan dat er een reactie in het lichaam gaande is. Vervolgens worden de klachten na iedere behandeling iets minder. Al na drie behandelingen geeft Simone aan zich rustiger te voelen, ondanks dat ze vlak voor haar menstruatie zit. Ook de hoofdpijn is minder hevig. Na negen behandelingen zegt Simone nauwelijks nog klachten te hebben. Bij haar laatste menstruatie, die keurig op tijd komt, heeft ze geen hoofdpijn meer, is ze niet meer zo geïrriteerd en heeft ze weer volop energie. De behandeling is daarmee geslaagd. Maar toch komt Simone graag nog één keer in de maand terug. Niet alleen ter preventie, maar vooral omdat ze het zo’n heerlijk uurtje van ontspanning vindt.

Metamorfose massage en rouwverwerking

Een geliefde verliezen is een intense gebeurtenis. In één klap staat je wereld stil en beland je in een emotionele rollercoaster. Na een aantal maanden komt pas echt de leegte en het gemis. Het “normale” leven lijkt weer zijn intrede te doen maar voor jou zal het nooit meer zijn zoals het was. Je probeert je leven weer op te pakken maar worstelt alle dagen met je verdriet en het gemis. Bij iedere vorm van rouwverwerking, door het overlijden van een naaste, maar ook bij een scheiding, kan de metamorfosemassage je verder helpen bij je verwerkingsproces zodat je weer kunt genieten en je leven weer kan oppakken.

Een voorbeeld uit de praktijk:
Esther is 42 jaar en heeft 8 maanden geleden haar tweelingbroer plotseling verloren. Na alle hectiek van de eerste maanden probeert ze nu haar leven weer op te pakken maar het valt niet mee. De leegte en het gemis is groot. Op de meest onverwachte momenten wordt ze overvallen door haar verdriet. Ze voelt zich erg moe en heeft regelmatig last van haar maag. ’s Nachts slaapt ze slecht. We besluiten om de metamorfosemassage toe te passen. Ze vindt het heerlijk en valt halverwege de massage in slaap. We spreken af dat we voorlopig wekelijks behandelen en ter ondersteuning van haar verwerkingsproces krijgt ze Bach remedies mee. De eerstvolgende keer vertelt Esther dat ze de eerste nachten na de behandeling voor het eerst weer heerlijk geslapen heeft. Ze voelt zich ook rustiger, minder gespannen. Iedere week ging het vervolgens een stukje beter. Haar maagklachten verdwenen en ze voelde zich steeds energieker worden. Ze bemerkte dat ze weer “durfde” te lachen. Inmiddels zijn we 3 maanden verder en vertelt Esther: “Het gemis van mijn broer zal nooit verdwijnen maar inmiddels kan ik wel met een glimlach terugdenken aan hem.”