Metamorfose massage

Metamorfose massage is een massage techniek die ontstaan is vanuit de voetreflexologie. Het bestaat uit zacht masserende bewegingen en lichte strelingen over de voeten, de handen en het hoofd. Het geeft een heerlijke diepe ontspanning wat nog dagen doorwerkt, brengt je emotioneel in balans en bevordert je persoonlijke ontwikkeling. Zeker in deze tijd waar zowel volwassenen als kinderen steeds vaker stress ondervinden is het een aangename manier om tot rust te komen. Omdat het een hele vriendelijke massage is, is het ook zeer geschikt voor kinderen of zwangere. Bij metamorfose massage wordt er gewerkt op de reflexzone van de wervelkolom op de voeten, de handen en het hoofd. Robert St.John, een Engelse natuurgeneeskundige die voetreflexologie toepaste in zijn praktijk, ontdekte dat lichamelijke klachten ook corresponderen met blokkades op de reflexzone van de wervelkolom op de voet. Hij ging zich steeds meer richten op de wervelkolom en bemerkte dat ook psychische aspecten positief beïnvloed werden door het behandelen van de wervelkolom op de voet. Mensen die heel onrustig en extrovert waren werden rustiger en kwamen meer bij zichzelf. Terwijl mensen die meer in zichzelf gekeerd waren juist in hun gedrag meer naar buiten traden. Het effect van de massage kan dus per persoon verschillend zijn.

We hebben allemaal onze eigen persoonlijkheid, onze eigen karaktereigenschappen. Deels hebben we dit meegekregen bij onze geboorte maar een groot deel is ook gevormd door beïnvloeding van buitenaf. Door “stempels” die we tijdens ons leven toebedeeld krijgen via anderen om ons heen. Een dergelijk “stempel” kan veel invloed hebben op je gedrag. Als er bijvoorbeeld regelmatig over een kind gezegd wordt: “Wat is dat toch een blij kind, ze brengt steeds iedereen aan het lachen.” Dan gaat dit kind zich er ook naar gedragen want het wordt van haar verwacht! Zo worden er veel van dit soort opmerkingen in de hersenen opgeslagen en probeer je aan al deze verwachtingspatronen te voldoen. Dat zal regelmatig botsen met de gevoelens die je in werkelijkheid hebt. Je gaat je gedrag forceren. Dit geeft bij jezelf tegenstrijdige gevoelens waardoor stress ontstaat. Je gaat je “niet lekker in je vel voelen”, wat zich op allerlei verschillende manieren kan uiten. De metamorfose massage maakt je los van die “stempels” zodat je weer kunt zijn wie je in werkelijkheid bent. Je trekt je daardoor niet meer aan van wat anderen mensen van je vinden of hoe je zou moeten handelen. Het geeft je innerlijk rust.
rups

Je kunt het proces symbolisch vergelijken met dat van een rups. Een beestje wat zich met zijn schutkleur zoveel mogelijk heeft aangepast aan zijn omgeving zodat het niet opgegeten zal worden door zijn vijanden. Het is een manier van overleven. Het doet stilletjes wat het moet doen. Totdat het zich helemaal terugtrekt in zichzelf en een cocon vormt om zich uiteindelijk te ontpoppen tot een prachtige gekleurde vlinder. Een ware metamorfose tot een beestje wat zich durft te laten zien, wat kleur durft te bekennen, waardoor het een enorme vrijheid tegemoet gaat, en een andere dimensie zal ervaren als het bevrijd van alle oude lasten de ruimte in vliegt.